Als je onder water aan het zwemmen bent is het geluid dat je onder water hoort, anders dan het geluid boven water. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Wij leven in een soort van luchtbel dat om de Aarde heen zit, de dampkring. De lucht om ons heen bestaat uit kleine deeltjes (moleculen van gassen) die rond zweven. Deze deeltjes in de lucht kunnen gaan trillen. Wanneer je bijvoorbeeld een steen in het water gooit, zie je in het midden op de plek waar de steen het water heeft geraakt, allemaal kringen ontstaan die naar buiten stromen (zie tweede afbeelding). Als je golven van het water van de zijkant bekijkt, vallen er een paar dingen op (zie eerste afbeelding). Geluidsgolven zien er net zo uit als in de afbeelding. De golfhoogte laat ons zien hoe hard of zacht het geluid is. De golflengte laat ons zien of het geluid hoog of laag is. (zie derde afbeelding)

Net als lucht bestaat water ook uit deeltjes (moneculen) en kan het water ook trillen. Dat betekent dus dat we ook onder water kunnen horen. Maar onder water moeten geluiden harder zijn dan boven water, om de geluiden onder water te kunnen horen. Dit komt omdat onder water het minder makkelijk trilt. Uit onderzoek is gebleken dat je gehoordrempel (geluidssterkte waarbij je het geluid net begint te horen) al gauw zo'n 40 decibel (eenheid van geluidssterkte) hoger ligt. Onder water horen we de hoge tonen ook niet goed, daarom klinkt alles onder water zwaar en dof.

De snelheid waarop geluid 'reist' onder water is anders dan boven water. De snelheid van het geluid onder water gaat veel sneller. In water is de geluidssnelheid ruim 4 keer zo groot als in de lucht, namelijk ongeveer 1450 meter per seconde. Hierdoor is het tijdsverschil, waarmee de geluidsgolven in het water je oren bereiken veel kleiner. Het tijdsverschil is zo klein dat je oren het verschil niet meer weten. Je oren weten niet of het geluid eerst je rechter oor of eerst je linker oor heeft geraakt. Dus onder water kan je bijna helemaal niet meer horen van welke kan het geluid komt.

Het geluid boven water wordt weerkaatst door het water. Daarom kan je het geluid van boven water niet horen onder water, of omgekeerd. Daarom is het ook zo lekker stil onder water. Als je onder water bent kan je alleen het geluid horen dat afkomstig is van onder water.

We kunnen stereo (stereo = ruimtelijk) horen, omdat we twee oren hebben. Geluid reist door de lucht met een bepaalde snelheid van ongeveer 330 meter per seconde. Als geluid van rechts komt, raakt het geluid je rechter oor eerst en daarna je linker oor. Door deze hele kleine tijdverschillen kan je bepalen of het geluid van rechts of van links komt. Als de geluidsgolf tegelijk bij je beide oren komt, dan staat de geluidsbron recht voor je.

Maak jouw eigen website met JouwWeb